HELIX pentru Masca - centru cultural și comunitar

CE PRESUPUNE HELIX PENTRU MASCA?

HELIX pentru Masca – centru cultural și comunitar este o inițiativă de design participativ menită să re-imagineze, dintr-o perspectivă ecologică și comunitară, relația dintre spațiul exterior al teatrului și cetățeni. Fiindcă suntem singurul teatru de stat din București aflat într-un cartier de blocuri și, totodată, singurul ce deține o grădină, ne propunem să transformăm exteriorul Masca într-un spațiu recreativ public – atât pentru comunitatea de proximitate, cât și pentru spectatori.

Ca parte din HELIX pentru Masca, între august și septembrie 2024, au avut loc trei ateliere de design participativ, două dintre ele fiind deschise publicului larg, indiferent de vârste sau de apartenența la cartier, despre care vă vom povesti mai jos.

DE CE?

Pe termen lung, aspirăm să devenim un veritabil nod de cartier și un hub alternativ (Masca Hub) pentru comunitatea progresistă din București, promovând concepte precum: teatru verde, regenerare durabilă și dezvoltare ecosistemică.

Culegem roadele proiectului în weekend-ul 20-22 septembrie 2024, odată cu evenimentul final care se întinde peste trei zile și trei seri, ca în basme. Vă așteptăm să ne fiți alături la Mini-festivalul de cartier pe care l-am pregătit. Ascultăm muzică (de la silent disco la un concert cvartet), privim stelele pe acoperișul teatrului, urmărim o proiecție de film și trei spectacole de teatru, umplem ghivecele de flori de poezii și plantăm ultimele plante împreună.

ATELIERELE DE DESIGN PARTICIPATIV

Artă stradală – cu și fără mască

Atelierul „Artă stradală – cu și fără mască” a fost o invitație deschisă de a descoperi arta stradală și mesajele ascunse de pe pereții cartierului, concepte de graffiti și street art, dar și propriul stil – sub îndrumarea lui LUX (artist multidisciplinar) și a lui Cristi Neagoe (manager cultural și specialist PR).

Atelierul a culminat cu o serie de activități practice pentru ca participanții să își poată pune semnătura pe diverse obiecte din grădina Masca și pentru a-l asista voluntar pe LUX în realizarea lucrării murale pe suprafața teatrului.

Atelier desfășurat în perioada: 7-11 septembrie 2024

Perioada de realizare mural cu suportul voluntar al participanților la atelier: 7-11 septembrie 2024

NATURA DEMASCATĂ

Atelierul „Natura demascată” intenționează să închege comunitatea din jurul teatrului într-o activitate comunală de îngrijire a grădinii pe termen mediu spre lung, de dezvoltare a abilităților de grădinărit – atât la bloc, cât și în spații verzi – și de acumulare de informații esențiale pentru înțelegerea ecosistemului urban și a relațiilor dintre plante, animale și oameni între blocurile orașului.

Participanții au lucrat împreună cu coordonatorul Bogdan Mihalache (peisagist freelancer și activist de mediu) pentru a iniția o seră comunitară, pentru a modifica grădină Masca prin plantare, dar și pentru a descoperi și înțelege terasa de pe acoperiș, un spațiu verde secret al teatrului.

Atelier desfășurat în perioada 1-15 septembrie 2024

RECONVERSIE ȘI RECICLARE DECORURI

Atelierul de reconversie a decorurilor casate a fost cel de-al treilea atelier din proiect, un demers de recuperare a materialelor din decoruri casate, reutilizate pentru construirea unor elemente de mobilier urban pentru grădina teatrului, al cărui coordonator a fost arhitecta și scenografa Gabi Albu.

Atelierul s-a desfășurat cu circuit închis, fiind dedicat personalului nostru tehnic, și unui grup de studenți de la secția de scenografie a UNArte și UNATC București, într-o muncă colaborativă de reinventare și reîntrebuințare.

Atelier desfășurat în perioada 12-16 septembrie 2024.

În același timp, HELIX pentru Masca a vizat implementarea unei proceduri de colectare selectivă a deșeurilor, crearea unei hărți online a traseelor optime pentru bicicliști dinspre cele șase sectoare ale Bucureștiului către Teatrul Masca, și organizarea unui eveniment comunitar pentru a prezenta publicului rezultatele atelierelor și pentru a experimenta împreună spațiul nou creat.

Demersul este susținut printr-o platformă de colaborare între autorități publice, mediul academic, sectorul ONG, actori privați și cetățeni, inițiată de Teatrul Masca și Asociația pentru Tranziție Urbană (ATU), cu finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Pentru mai multe informații, Alina Apostu și Maria Drăghici s-au ocupat de documentarea proiectului și au consemnat etapele de lucru într-o serie de postări foto-video în Jurnalul nostru de bord.

 

HELIX pentru Masca

Organizat de Teatrul Masca și Asociația pentru Tranziția Urbană

Partener: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București

Parteneri media: Scena9, Bookhub, Revista Golan, Radio România Cultural, scena.ro, LiterNet.ro, Happ.ro

Acest proiect nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Masca Biciclistă

Hartă realizată cu ajutorul partenerilor