Despre spectacol
Teatrul Masca este partener în cadrul proiectului european Human Mosaic – Made of you and me, for everyone to see, alături de Teatr Brama (Polonia) – Stella Polaris (Norvegia) – Nordisk Theatre Laboratorium (Danemarca) – Fabrica (Atena) – Centrul Educațional REPLIKA (România).
Human Mosaic este un proiect de implicare a publicului care își propune să folosească teatre angjate social pentru a crea un performance la scară mare în 4 comunități diferite (urbane și periferice). Proiectul este bazat pe experiența Teatr Brama în crearea de spectacole de amploare outdoor, mai exact spectacolul Pink Floyd-The Wall, care a avut loc în 2018 într-un parc din orașul Goleniow (Polonia). Acest performance a inclus 250 de actori comunitari, 100 de muzicieni din comunitate și 100 de profesioniști (din teatru și muzică, tehnicieni) și s-a ținut în fața unui public de aproximativ 3000 de oameni.
Proiectul s-a îndreptat către grupurile din comunitatea locală cu invitația de a deveni un factor activ în cultura paricipativă. Acest aspect s-a concretizat într-o serie workshop-uri teatrale angajate social. Rezultatul acestor ateliere va însemna un performance care include mai multe grupuri comunitare, un adevărat mozaic uman. Proiectul va încerca să implice un procent cât mai mare de public. Human Mosaic a invitat grupuri comunitare variate să coopereze și să accepte provocarea de a lucra împreună ca actori, cântăreți, muzicieni, tehnicieni, scenografi etc.
Spectacolul realizat de Teatrul Masca și Centrul Educațional Replika este rezultatul atelierelor comunitare desfășurate în perioada noiembrie 2023 – iunie 2024, la Masca. În colaborare cu organizații și instituții din proximitatea Teatrului Masca, am format ateliere de lucru cu membrii comunității locale: atât copii, cât și adolescenți și seniori dispuși să participe într-un program de explorare și documentare artistică. Scopul a fost construirea unui spectacol inedit, cu focus pe responsabilizarea comunitară, care să invite spectatorii în universul vieții de zi cu zi a tuturor categoriilor de vârstă de lângă ei prin cântece, momente teatrale și instalații performative.
Spectacolul are loc în amfiteatrul de la Masca, intrarea este liberă!
Realizatorii și distribuția
Momentele teatrale ale copiilor, adolescenților și adulților au fost realizate în cadrul atelierelor susținute de actorii Teatrului Masca: Anamaria Pîslaru, Sorin Dinculescu, Laura Dumitrașcu Duică, Alina Crăiță, Valentin Mihalache și Mădălin Mladinovici
Implementare metodologie ateliere: Mara Căruțașu și Ana Cucu
Scenariu, concept și regie video-poeme: Elena Morar
Director de Imagine video-poeme – Răzvan Mihalachi
Scenografie și Costume video-poeme – Ileana Zirra
Montaj și colorizare video-poeme – Balint Csok
Înregistrări și sound design – Cristinel Dâdăl
Distribuție video-poeme: Alina Crăiță, Mara Bugarin și Dragoș Stoica
Regie spectacol: Sever Andrei Bârzan
Parteneri comunitari: Școala Gimnazială Nr. 156 București (Directoare Grigorcea Daniela Iuliana), Colegiul Tehnic Iuliu Maniu București (Director Florentina Gaspar și Prof. Adriana Zelinschi), Clubul Seniorilor Sector 6 (Director Mihai Mărculescu)
Coordonator proiect: Cristinel Dâdăl
Teatrul Masca (Bd. Uverturii 14) – Amfiteatru